Menu

Menu

ForsideElitehåndboldFacebookKalenderNyhederTest af guideTest af emnegalleryvejviser
Ansager
Bestanden af ulve er markant større i mange af vores nabolande. Her ses en ulv i på grænsen mellem Finland og Rusland. Foto: Asger Thielsen / Dyrenes Beskyttelse

Ulvejagt kan give bagslag for bekymrede landmænd

Ulvesikre hegn foreslås som effektiv beskyttelse mod rovdyr

Ulveangreb på husdyr har ført til en intens debat i Danmark om, hvordan man bedst håndterer konflikten mellem landmænd og det beskyttede rovdyr. Mens nogle politikere og landmænd har foreslået jagt som en løsning på problemet, advarer Dyrenes Beskyttelse om, at dette kan have negative konsekvenser.

Biolog Michael Carlsen fra Dyrenes Beskyttelse argumenterer for, at opførelsen af ulvesikre hegn er en langt bedre løsning end jagt. Disse hegn har vist sig at være effektive til at beskytte husdyr mod ulveangreb. Carlsen påpeger, at ingen husdyr, der har været beskyttet af et ulvesikkert hegn, er blevet angrebet i Danmark. Han fremhæver, at problemet med ulveangreb primært stammer fra strejfende unge ulve, som søger mad uden for deres normale territorier. Jagt på ulve kan resultere i splittelse af ulvekobler, hvilket fører til en stigning i antallet af sådanne strejfende ulve.

Forslaget om ulvejagt er blandt andet blevet kritiseret for ikke at adressere den egentlige årsag til konflikten, og tidligere undersøgelser, blandt andet fra Slovakiet, har vist, at regulering af ulvebestanden ikke nødvendigvis fører til færre angreb på husdyr. Desuden pointerer Carlsen, at det er vigtigt kun at regulere specifikke problemulve, som gentagne gange angriber husdyr, og dette bør gøres som en sidste udvej. Den nuværende lovgivning tillader allerede dette under visse omstændigheder.

Landmænd, der har oplevet ulveangreb, opfordres til at investere i ulvesikre hegn og benytte sig af de tilgængelige kompensationsordninger for tab forårsaget af ulve. Dyrenes Beskyttelse støtter denne tilgang og understreger vigtigheden af sameksistens mellem landbrug og vilde dyrearter.

Fakta:

  • Ulvesikre hegn forhindrer effektivt angreb på husdyr.
  • Jagt på ulve kan resultere i flere strejfende, angrebslystne ulve.
  • Regulering af ulve har vist sig ikke at reducere antallet af angreb.
  • I Danmark er det allerede lovligt at skyde "problemulve", som opfylder visse kriterier defineret af Miljøstyrelsen.

Uddrag af pressemeddelelse fra Dyrenes Beskyttelse

fredag 15 mar 2024 - Karsten Madsen
Vist: 815 gange